HELSING DISTILLERY
Cocktails
DRY MARTINI
Omstritt ursprung, huruvida den har koppling till guldsökarna
I martinique eller barchefen Martini di Arma diTaggia på Knickerbocker hotel i New York, en sak är man överens om är att den uppkom i Amerika under runt sekelskiftet 1900, och idag den kanske mest ikoniska drinken.
Här har vi Alexander Wessberg recept, som är barmästare i Negroni bar på Hypoteket i Lund. I baren har Alexander valt vår London Dry som bas i sin Dry Martini.
6 cl Helsing London Dry Gin
0,25 cl Vermouth
Rör gin tillsammans med mycket is. Rör lääänge. Tror du att du är klar? Ta 5 varv till!
I ett väl kylt Martiniglas drar du i en skvätt vermouth. Ta inte för mycket, du ska bara fukta insidan nämligen. Kasta ut/slå tillbaka på flaskan den överblivna vermouthen. Sila upp gin och zesta citron över glaset. Gnid zesten mot kanten och halsen – Kasta zesten. Garnera med 2 gröna oliver, helst med kärna och gärna på en cocktailpinne.
GIN FIZZ
En drink som dök upp första gången i skrift 1887, som har efterföljts av en uppsjö av olika fizz varianter. Den skall serveras traditionellt i ett highball glas.
5 CL HELSING london dry gin
2 CL sockerlag (50/50 socker och vatten)
3 CL citronjuice
Äggvita
4 CL sodavatten
citronskiva
Blanda Citronjuice, sockerlag och äggvita i en shaker. Skaka och tillsätt sedan is och skaka igen. Sila upp i ett glas och tillsätt sodavatten.
BEE´S KNEES
En klassisk drink framtagen av Frank Meier på Hôtel Ritz Paris under 1920-talet. Namnet är taget från slanguttrycket ”Bee’s Knees”, till svenska översatt som något utmärkt eller exceptionellt.
4 cl HELSING london dry gin
1,5 cl citronjuice
1 cl Honungsirap
Citron zest
Blanda ingredienserna i en shaker med is, sila den kylda drinken till ett cocktailglas och garnera med en citronzest.
NEGRONI
Negroni är en av de mest klassiska och inflytelserika drinkarna som baseras på gin. Drinken skall ha mixats första gången 1919 på Caffé Casoni i florens, då Överste Negroni ville göra en starkare variant av den klassiska Americano, där han bytta ut sodavatten mot gin.
4 cl HELSING SINGLE BARREL GIN
2 CL Campari Bitter
4 CL LOTIMA Vermouth Rosso
Rör ingredienserna i mycket is, för att kyla och späda drinken till önskad styrka. Servera med en apelsinzest.
Gin & Tonic
Mer ikonisk duo existerar nog inte. Med sitt ursprung från officerarna i East India Company, som var tvungna att konsumera en dagsranson av kinin mot malarian, valde att göra drycken mer välsmakande genom att tillsätta en skvätt gin. Gin och Tonicen var född.
En drink som är lätt att korrigera efter egen smak, men på destilleriet är det dessa proportioner som gäller.
5 cl Helsing Botanical Gin
10 cl Tonic
Is
Grapefrukt zest
Lägg is i ett highball glas, slå på gin, rör tills välkyld. Håll på tonic. Zesta kanterna med grapefruit.
JULIAS GURKA
4 CL. HELSING CUCUMBER GIN
1 CL. FLÄDERLIKÖR
1 CL. FLÄDERSIRAP
4 CL. CITRONJUICE
1 CL. GRÖN CHARTREUSE / BOGE ÖRTER
SODA, GURKA, SVARTPEPPAR
Häll upp gin, fläderlikör, flädersirap och citronjuice i en shaker. Skaka. Öppna och ta med lite is och skaka igen. Tag ett vitvinsglas och häll i chartreuse/Boge örter, rör på glaset så att insidan berörs med örtlikören. Fyll vitvinsglaset med is och häll upp drinken, toppa med soda och garnera med gurka och svartpeppar.
PINK PALOMA
Vår tolkning av den mexikanska drinken Pink Paloma men med fokus på gin.
En sötsyrlig och fräsch drink som är enkel att göra. Rabarbercordial gör ni genom att låta samma vikt av skalad, bitad rabarber blandas med socker. Efter ca 1 dygn har sockret dragit ur all smak och saft ur rabarbern. Går utmärkt att frysa i petflaskor och ta fram off-season.
5 CL. HELSING LONDON DRY GIN
2 CL. FÄRSKPRESSAD, DUBBELFILTRERAD LIMEJUICE
2 CL. RABARBERCORDIAL ÅHUS BLODGRAPE SPRITZ
IS, GRAPEFRUKTKLYFTA
Fyll ett tumblerglas med is. Mät och häll upp gin, limejuice och rabarbercordial. Toppa med blodgrape spritz. Garnera med en rejäl skiva grapefrukt.
BOTANIKA
Grabbarna på Cocktail Detour fick fria händer att skapa en drink med vår Botanical Gin. Resultatet blev en mix av Gin & Tonic, Negroni och Aperol Spritz.
4.5 CL. BOTANICAL GIN
2 cl. Lotima Vermouth Bianco
1 cl. Aperol
tonicwater
I ett kylt, högt glas adderas gin, vermouth och aperol. Addera en skvätt tonicwater och rör om försiktigt. Fyll upp glaset med färsk is, antingen en lång isstav eller flera små isbitar. Toppa upp med mer tonicwater.